Een van mijn favoriete gerechten is zelfgemaakte chili con carne. Ik heb bijna altijd wel wat porties ingevroren (in boterhamzakjes) in de vriezer. Paar minuten in de magnetron, een tortilla wrap ermee vullen, geraspte kaas erover en nog 15 minuutjes in een hete oven. Mijn eigen zelfgemaakte burrito. En nog gezond ook, want boordevol groenten en niet zoveel vet. Ik koop dus nooit meer kant en klaar maaltijden of afhaaleten als ik geen zin heb om te koken, want dit is veel en veel lekkerder!
Het geheim van een goede chili is dat je het de tijd geeft. Anderhalf tot twee uur zachtjes laten pruttelen. En een schep cacao, dat is het andere geheim.
Ik heb gisteren weer een pan gemaakt. En dankzij de hamsteraanbiedingen kost een portie maar een ruime euro.
De ingredienten en kosten:
pond rundergehakt 1,55 (hamsteraanbieding)
paprikastoplicht 1,29 (lidl)
2 uien en 3 teentjes knoflook 0,25 cent (geschat)
blik gepelde tomaten (euroshopper) 0,28 cent
blikje mais (lidl) 0,55 cent
blikje kidneybonen (lidl) 0,55 cent
Kruiden: zout, peper, gemalen komijn, paprikapoeder, chilipoeder,oregano, bruine suiker, cacao eventueel wat whochestersaus 0,25 cent (geschat)
Totaal 4,72
Hieruit haal je 5 ruime porties. Dus per portie 0,95 cent.
De wrap tortilla's van het AH huismerk waren ook 2 voor de prijs van 1 en een wrap kost dan 0,10 cent. En wat geraspte kaas schat ik op 0,15 cent.
De totale maaltijd is dan 1,20. Okay, iets meer dan 1,-. Maar nog steeds goedkoop. Eet je er bijvoorbeeld alleen rijst bij dan is het nog goedkoper.
Je maakt het zo:
Ui snipperen en fruiten in een klein beetje olie, gehakt erbij en rul bakken, tenen knoflook erboven uit knijpen, 3 paprika's in kleine stukjes erbij en een paar minuten bakken en dan het blik gepelde tomaten erbij. Vervolgens kruiden naar smaak. Ik gebruik koffielepels en neem dan 2 lepels komijnpoeder, 1 lepel paprikapoeder, 1 lepel chilipoeder en 1 lepel oregano, 2 lepels bruine suiker en 1 lepel cacao en een flinke scheut whocestersaus (dit kun je ook weglaten) en zout en peper naar smaak.
Vervolgens 2 uur op een heel zacht vuurtje laten pruttelen. Daar wordt de smaak heel goed van. Na 1 uur pruttelen de bonen en mais toevoegen en dan dus nog een uurtje laten staan op een laag pitje.
Eet smakelijk!
En de bonen wanneer gaan die erbij? Ik maak ook wel eens een variant met kip, ook heel lekker en dan een lepeltje zure room, koriander en wat citroensap erop. We eten het dan met rijst.
BeantwoordenVerwijderenOja, bonen en mais vergeten....ga het er gelijk bij zetten. Thanks!!!
BeantwoordenVerwijderenEn ja zure room en guacemole en koriander....zalig!