donderdag 20 december 2012

Variabele uitgaven december 2012

Hoera, mijn salaris is al gestort. En morgen krijg ik mijn WIA uitkering. Tijd om de balans op te maken over december.
Dit waren mijn variabele uitgaven:

Boodschappen   198
Benzine   91,44
Uitgaan   43,70
Pinnen   50,-
Tandarts  19,50
Totaal   402,64

Ik ben heel tevreden, voor mijn doen heb ik weinig uitgegeven.

Mijn boodschappenbudget probeer ik rond de 200,- per maand te houden (voor 1 persoon). Dat kan natuurlijk lager, maar ik houd van koken en lekker eten. Deze maand zit ik precies goed met mijn uitgaven. Maar ik heb helaas voor zo'n 17,- aan vlees moeten weggooien. Ik had een slowcooker/crockpot gekregen voor mijn verjaardag en ik heb 4 keer stoofvlees gemaakt. Maar 2 keer mislukte het. Ik denk dat dat kwam omdat ik toen het vlees niet had aangebraden maar direct in de pan had gedaan. Dat zou moeten kunnen volgens de boekjes, maar er kwam na een paar uur stoven zo'n nare en rare geur van het vlees af. Ik werd er echt misselijk van en dat heb ik niet snel. Twee keer ruim een kilo vlees kunnen weggooien, dus. Ik ga het binnenkort nog een keer proberen (en dan het vlees eerst in een normale pan aanbakken) en als het dan weer mislukt zet ik de slowcooker ergens ver weg onder in een kast.
De post uitgaan is ook relatief laag. Dit keer betrof het uitsluitend drankjes op de vereniging. In principe ga ik 2 keer per week naar de borrelavonden. Deze maand ging ik door omstandigheden een stuk minder.

De post pinnen is het geld dat ik in mijn portemonnee stop voor kleine uitgaven. Het liefst pin ik zo veel mogelijk, want dat krijg je een mooi overzicht. Een keer per maand met mijn afschriften en een rekenmachine gaan zitten geeft dan genoeg inzicht en ik hoef dan geen bonnetjes te bewaren of alles op te schrijven. Ik heb nog 15,- en wat kleingeld in mijn portemonee maar dat tel ik er niet weer bij op. Waar ik de 35,- aan uitgegeven heb weet ik niet exact, maar dat maakt me niet uit. In ieder geval heb ik er 3 keer banenzwemmen bij het zwembad a 3,50 van betaald en een keer heb ik mezelf getrakteerd op een broodje filet americain van de ontzettend goede slager a 2,75.

De tandarts was een enorme meevaller. Ik was twee en een half jaar niet geweest (!). Ik hoopte van te voren dat ik onder de 100,- klaar zou zijn. Gelukkig heb ik een heel erg goed gebit en hoefde er helemaal niets te gebeuren, dus was ik alleen de kosten voor controle kwijt.

Aan benzine was ik relatief veel kwijt deze maand. Ik heb twee keer moeten tanken en de afgelopen maanden kon ik het met een keer af. Ik ben deze maand op bezoek geweest bij een vriendin die een uur rijden bij me vandaan woont, dus daar komt het van. De tank zit nu nog driekwart vol dus daar kom ik de komende maand weer een eind mee. Hopelijk red ik het dan weer met een tank benzine.

Ik hield deze maand 277,- over en daar ben ik trots op. Ik heb 25,- overgemaakt naar de 'leuke dingen'-rekening en de rest naar het potje 'pensioen'.

De komende maand gaat vast duurder worden. Ik heb bijvoorbeeld morgen een kerstdiner op de vereniging, verzorg op eerste kerstdag het hoofdgerecht voor de hele familie en heb het weekend daarna mijn neefje van 5 te logeren met wie ik een aantal leuke dingen wil gaan doen. Dat ga ik vast merken in mijn portemonnee. Maar dat is niet erg na deze keurige maand.

5 opmerkingen:

  1. Wat betreft het vlees: je moet eerst verhitten= aanbraden om de bacterien te doden. Bij de temperaturen van een slowcooker ben je anders bezig met een soort ophopingscultuere, oftewel het barst dan van de bacterien. En daar kan je doodziek van worden. Je kunt vlees ook aanbraden in de snelkookpan, deze dichtlaten en nadat er stoom ontsnapt is en je dus de sterilisatie bereikt hebt, gaan slowcooken in de snelkookpan op zeer laag vuur. Ik zet de pan dan vaak op de houtkachel.
    Je moet echt voorzichtig zijn met de lage temperaturen, een beetje micribiologisch denken eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je had echt doodziek kunnen worden. Google maar eens op vlees onvoldoende verhitten. Dichtschroeien is. Niet alleen voor smaak en kleur. De buitenkant van het vlees bevat bacterien. Die kunnen nog groeien en delentot een temp van 70 graden. Dan maken zij toxines. Die zijn erg slecht voor je. Nadat je vlees dichtgeschroeid en aangebraden hebt kan je wel slowcooken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarschijnlijk dat het daarom ook zo vies ging ruiken....door die bacterien. Weer wat geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wat een ontzettend nette maand heb je beleefd! :) chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen